Nová kariéra pro Ukrajince 2

Nová kariéra pro Ukrajince 2, č. projektu CZ.03.01.01/00/23_056/0004072

Cílem projektu je pracovně i společensky integrovat migranty z Ukrajiny v okrese Karviná. Cíle je plánováno dosáhnout individuální prací s cílovou skupinou, první pomoci v odstranění jazykové bariéry, motivací ke zvyšování kvalifikace a zlepšování jazykových kompetencí a v neposlední řadě v plánování jejich kariérového růstu. Předpokládá se velký zájem ze strany cílové skupiny, která má osobní potřebu se společensky i pracovně integrovat, aby nebyla závislá na sociálním systému.

Cílová skupina: Ukrajinci bez zaměstnání

Aktivity pro účastníky:

  • Poradenské a informační činnosti a programy.
  • Motivační aktivity. Tato aktivita má za cíl prostřednictvím seminářů a workshopů realizovaných v malých skupinkách pomoci účastníků v rozvoji základních kompetencí pro život v ČR. Budou se zde probírat témata jako bytová politika umísťování dětí do škol, povinné platby souvisejících se životem v ČR atd.
  • Rekvalifikace a další vzdělávání. Tato aktivita se bude skládat ze dvou částí. První jsou kvalifikační kurzy, kdy na základě kariérového poradenství budou vybráni účastníci, pro které jsou akreditované rekvalifikační kurzy vhodné. Očekáváme, že by to mohly být následující kurzy: pracovník v sociálních službách, asistent/asistentka, chůva, asistent pedagoga, účetní, kosmetička atd. Druhá část je doplněna kurzy dalšího vzdělávání, kdy hlavní kurz je kurz českého jazyka, kde bude cíleno na dosažení úrovně A2 a pro vybrané účastníky navazující B1, aby měli šanci pracovat na více kvalifikovaných profesích. Dále plánujeme otevření anglického jazyka na úroveň A2/B1 pro účastníky s vysokoškolskými profesemi, kde by bylo možné díky zlepšení anglického jazyka naleznout adekvátní práci. Dále IT kurz se zaměřením na word, excel, google drive – nedostatečné znalosti v této problematice často účastníkům brání v nalezení optimálního pracovního uplatnění.
  • Zprostředkování zaměstnání a poskytování mzdových příspěvků. V rámci této aktivity budou poradci spolu s účastníky vyhledávat vhodné zaměstnání pro účastníka. Dále v rámci této aktivity bude na 10 pracovních míst poskytnut mzdový příspěvek po dobu 3 měsíců.

V případě dotazů nás kontaktujte na adrese info@centrumproponikani.cz

Time to Move 2024

V pátek 04.10.2024 u nás proběhla akce Time to Move 2024 s názvem:

Cesta za hranice: Objev nové příležitosti

Díky této akci se mnoho mladých lidí dozvědělo více o tom, jak cestovat, studovat nebo pracovat v zahraničí. V průběhu dne si mladí lidé měli možnost také zahrát různé hry jako člověče nezlob se, nebo online únikové hry. Díky vědomostním aktivitám zjistili i zajímavé informace o zemích v Evropské unii.

Podívejte se, jak akce probíhala :).